projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Svečano otvorena firma “Sućo” za proizvodnju vatrogasnih kamiona

24U Živinicama je svečano otvorena firma "Sućo" d.o.o. Živinice za proizvodnju vatrogasnih vozila, koja je kćerka firme „Lentner GmbH“ iz Njemačke. Firma „Lentner GmbH“ iz Njemačke za ovu prigodu je proizvela novi prototip vozila „HLF 20“ na šasiji „Volvoa“ i ono je na svečanosti otvaranja firme u Živinicama prvi put biti prikazanao javnosti.

Plan ovog projekta proizvodnje u Bosni i Hercegovini ulazi u drugu fazu. Obuke radnika su uspjesno završene. Dosadašnja proizvodnja od 10%, u narednom periodu će se povisiti na 50%, a uz nove investicije u mašine otvaraju se i nova radna mjesta.

Svečanosti je prisutvovao veliki broj zvaničnika sa svih nivoa vlasti iz Bosne i Hercegovine, privrednika, te ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života Bosne i Hercegovine.

Nakon intoniranja državnih himni Bosne i Hercegovine i Njemačke, prisutnima su obratili obratiti i firmu svečano otvorili predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizidić, načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković, direktor firme „Lentner GmbH“ iz Njemačke Hausmann Mathias i direktor firme "Sućo" d.o.o. Živinice Suad Bešlić.

”Mi smo po preuzimanju mandata odlučili da napravimo jednu repoziciju općine Živinice. Ta repozicija se ogledala u razvoju. Razvoj podrazumijeva odgovornost, uređenje poslovnih zona, inovativnost i opredijeljenost ka izvozu. Ovo je jedan primjer otvaranja jednog nacionalnog projekta, otvaranja proizvodnje vatrogasnih vozila. Ono što me posebno raduje je ovaj kamion koji će prvi danas biti predstvaljeni, napravljen u fabrici u Živinicama, na kome će pisati „proizveden u Živinicama, u državi Bosni i Hercegovini“. Ja sam zaista ponosan kao načelnik i svi naši građani, da smo tim opredjeljenjem, napornim radom uspjeli doći do ovog trenutka da danas imamo otvaranje jednog ovakvog sofisticiranog proizvodnog sistema. Rekao sam na početku, opredjeljenjem za razvoj mi smo uspostavili jedan poseban kontakt sa poslodavcima, dakle, mi imamo i savjet poslodavaca koji je sa nama u stalnom zasjedanju i probleme koje oni imaju rješavamo upravo na terenu. Ja ovu priliku želim iskoristiti, jer smo imali tehničkih problema, da se zahvalim predsjedavajućem Vijeća ministara, Denisu Zvizdiću, koji nam je zaista izašao u susret i pokrenuo točak razvoja Općine Živinice. Dakle, u ovoj godini očekujemo, osim ove fabrike koja bi trebala zaposliti u startu pedeset ljudi, a početkom sljedeće godine negdje oko 100 mladih ljudi. Međutim, sa još dvije strane fabrike koje su u poslovnoj zoni u fazi izgradnje, gdje se ulaže negdje oko 20 miliona KM, treba biti zaposleno negdje oko 400 do 500 mladih ljudi, a to u prenesenom značenju znači da će se negdje oko 500.000KM mjesečno ubrizgati u sistem potrošnje u Općini Živinice.”, rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

”Prije svega želim da iskažem osobno zadovoljstvo kako moje tako i u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da imam priliku prisustvovati otvaranju danas jednog važnog pogona, koji je i simbolički važan jer šalje poruku da je Tuzlanski kanton, i u konačnici Živinice svjestan svojih potencijala i da iste sa stranim partnerima stavi u funkciju ekonomskog razvoja. Tuzlanski kanton je inače jedan od najvažnijih ekonomskih i energetskih regija u Bosni i Hercegovini koji producira vrlo značajan ekonomski potencijal i ekonomski razvoj. U posljednje tri godine u Tuzlanskom kantonu bilježimo stalni rast zaposlenih i stalni rast izvoza, dakle stalni rast privrednih aktivnosti, a ovakvi projekti pokazuju da lokalne zajednice mogu biti vrlo značajni instrumenti ekonomskog razvoja, privlačenja stranih investicija, angažovanja domaćih investicija i generiranja novih radnih mjesta. Ovaj projekat je možda specifičan po tome i da se naš čovjek, čovjek iz Bosne i Hercegovine ide u obrnutom smjeru od uobičajenog, vraća u Bosnu i Hercegovinu, ulaže u BiH, svjestan da i ovdje postoje resursi i kadrovi koji mogu raditi vrlo ozbiljne i zahtjevne poslove kao što je proizvodnja samoga vatrogasnog vozila. Inače naš izvoz raste, posebno raste prema EU, to znači da kvalitet naših proizvoda raste i da svi vitalni ekonomski trendovi su porasli i idu u pravom smjeru. To ustvari znači da moramo još više i napornije raditi kako bi riješili ključni makroekonomski problem, a to je zapošljavanje mladih ljudi.”, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

”Najprije bih se zahvalio državi BiH i Općini Živinice, jer nigdje u svijetu nisam primljen ovako srčano kao ovdje. To je razlog mog višeg ulaganja ovdje u Živinice i zbog toga smo se najvise i odlučili da prenesemo dio proizvodnje u Bosnu i Hercegovinu. Prije osam mjeseci kada sam bio ovdje upoznao sam sa gospodinom načelnikom Općine Živinice Samirom Kamenjakovićem i kada smo se vratili u Njemačku rekao sam „ako 50 % bude ispoštovano ono što je tamo Načelnik obećao, bit će dobro“. Danas, nakon osam mjeseci sam ovdje i ostao sam zatečen time kako je urađeno i više nego što je Načelnik obećao i toliko me je sve ovo odušvilo da sam jednostavno ostao bez riječi da je tako dobro sve funckionisalo. Naše želje za dalje su da kupimo sopstveni plac za gradnju pogona što smo danas gledali i to ćemo uraditi sljedeće godine, gradit ćemo sopstvene pogone i proizvoditi dalje u Bosni i Hercegovini.”, rekao je direktor firme „Lentner GmbH“ iz Njemačke Hausmann Mathias.

”Do ove saradnje je došlo mojom idejom da jedan dio proizvodnje prenesem u BiH, to je bilo prije nekih osam mjeseci. Ta je ideja izrasla da je danas možemo i vidjeti. Mi proizvodimo trenutno dijelove za 13 vrsta vatrogasnih vozila i u budućnosti ćemo proizvoditi samo za tu firmu koja radi u Njemačkoj. Radimo za evropsko i svjetsko tržište. Upravo sad radimo 32 vozila za Kinu. Trenutno imamo dvadeset uposlenih, planiramo do kraja mjeseca još 30 uposlenih. Znači 50 radnika ćemo imati u skoro vrijeme, a cilj nam je da proizvodnju proširimo u Bosni i Hercegovini, to će biti nešto u daljoj budućnosti, ta investicija zahtijeva vlastite pogone i proširenje proizvodnje i više radnih mjesta. Ja sam se odlučio vratititi u BiH, znači da sam se odjavio u Njemačkoj i ja ću biti ovdje od 1. oktobra i uz sebe ću dovesti dva inženjera iz Njemačke koja će propratiti moj program godinu dana, da pokušamo osposobiti radnu snagu ovdje kako bi mogli odgovoriti zahtjevima. Danas ćemo predstaviti firmu Lentner, firmu Sućo, predstavit ćemo vatrogasno vozilo koje smo dovezli iz Njemačke da pokažemo u stvarnosti kako na vatrogasnom vozilu piše Živinice - Bosna i Hercegovina.”, kazao je direktor firme "Sućo" d.o.o. Živinice Suad Bešlić.

Nakon obraćanja promovirano je novo vatrogasno vozilo pod proizvodnom markom „Made in BiH“, a potom se pristupilo presjecanju vrpce proizvodne hale, čime je zvanično označen početak rada firme “Sućo” d.o.o. Živinice.

24_thumb.jpg25.jpg19.jpg9.jpg24.jpg16.jpg23.jpg1.jpg21.jpg17.jpg2.jpg26.jpg13.jpg27.jpg4.jpg11.jpg18.jpg3.jpg8.jpg7.jpg12.jpg14.jpg10.jpg28.jpg15.jpg22.jpg5.jpg20.jpg6.jpg

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.